Er zijn veel mythes en misvattingen over de menopauze.
Wij zijn hier om deze recht te zetten, zodat u deze periode met een gerust hart door kunt komen.
U hebt waarschijnlijk al veel verhalen gehoord over de menopauze, van een goede vriend, een familielid of door zelf onderzoek te doen. Maar hoe kunt u het ware van het onware onderscheiden? Hier zijn de zeven meest voorkomende mythes en misvattingen over de menopauze en de feiten om ze recht te zetten.
1. Alleen vrouwen kunnen in de menopauze komen
Gedeeltelijk waar. Met het ouder worden ervaren mannen ook een daling in de hormoonproductie, met name van testosteron1. Deze periode wordt andropauze genoemd. De symptomen zijn echter niet zo merkbaar als bij vrouwen2.
2. Het risico op osteoporose neemt toe na de menopauze
Waar, maar de meerderheid van de vrouwen ontwikkelt geen osteoporose na de menopauze. Sommige vrouwen kunnen echter aanleg hebben om osteoporose te ontwikkelen, en de menopauze kan deze aanleg vergroten3.
Dit komt omdat oestrogeen een beschermend effect heeft op de botten en verantwoordelijk is voor de botvorming. Als de oestrogeenspiegel daalt, kan dit beschermende effect afnemen, wat leidt tot dunnere botten en een verhoogd risico op breuken. Andere factoren kunnen het risico op osteoporose verhogen, zoals roken, zwaar alcoholgebruik, een laag gewicht of een tekort aan vitamine D en calcium.
Er zijn veel manieren om onze botten te beschermen en te versterken, zoals regelmatige lichamelijke activiteit en een dagelijkse inname van calcium en vitamine D4.
3. Als een vrouw gestopt is met menstrueren, kan ze niet meer zwanger worden en heeft ze geen anticonceptie meer nodig.
Niet waar. Het is waar dat de vruchtbaarheid van nature afneemt naarmate u ouder wordt. Hoe ouder u wordt, hoe lager uw kansen om zwanger te worden5. Maar u kunt echter nog steeds zwanger worden, zelfs nadat uw menstruatie is gestopt. Daarom is het belangrijk om, als u seksueel actief bent en geen kinderen wilt, anticonceptie te blijven gebruiken tot minstens 12 maanden na uw laatste menstruatie.
4. De menopauze leidt tot een daling van het libido
Dit is niet noodzakelijk waar. Veel mensen associëren een daling van het libido met een daling van de hormoonspiegel en rechtvaardigen dit door de symptomen die vrouwen ervaren tijdens de menopauze.
De slijmvliezen zijn gevoelig voor de daling van het oestrogeengehalte, waardoor ze dunner en kwetsbaarder worden. Dit kan leiden tot vaginaal ongemak, droogheid, een branderig gevoel en/of jeuk, waardoor het verlangen en plezier tijdens de geslachtsgemeenschap afneemt6 . Gelukkig wordt elke vrouw anders beïnvloed en bestaan er veel hulpmiddelen en oplossingen als u deze symptomen ervaart.
5. We hebben minder energie tijdens de menopauze.
Waar. Veel overgangsverschijnselen kunnen leiden tot vermoeidheid. Vooral moeilijk slapen is een van de belangrijkste symptomen.
Andere symptomen kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden. Nachtelijk zweten kan ons uit onze slaap wekken. Het gaat hier om opvliegers die leiden tot hevig zweten en warmteaanvallen. In deze omstandigheden kan het een hele uitdaging zijn om weer in slaap te geraken. Na verloop van tijd kan dit een negatieve invloed hebben op veel aspecten van ons leven, waaronder ons energieniveau.
6. De menopauze veroorzaakt stemmingswisselingen
Waar. Veel vrouwen ervaren tijdens de menopauze periodes van weinig energie en stemmingswisselingen. Dit kan worden verklaard door het feit dat oestrogeen de productie van serotonine beïnvloedt. Serotonine is essentieel voor een aantal lichaamsfuncties, zoals stemming en spijsvertering. Een daling van de oestrogeenspiegel kan ertoe leiden dat het lichaam minder serotonine aanmaakt, wat een invloed kan hebben op ons mentale welzijn en stemmingswisselingen kan veroorzaken7.
7. U kunt niets doen om de symptomen van de menopauze te verlichten
Niet waar. Regelmatige lichaamsbeweging, een evenwichtig dieet en een kwalitatieve slaap kunnen helpen om veel van de menopauzale symptomen te verlichten. U kunt ook overwegen om bepaalde voedingssupplementen te nemen die de kenmerkende verschijnselen kunnen helpen verminderen8.
Referenties
- 1 https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/mens-health/in-depth/male-menopause/art-20048056. Geraadpleegd op 23/08/2023
- 2 Amos Pines (2011) Male menopause: is it a real clinical syndrome?, Climacteric, 14:1, 15 17, DOI: 10.3109/13697137.2010.507442.
- 3 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968. Geraadpleegd op 23/08/2023
- 4 Lobo, R. A., & Gompel, A. (2022). Management of menopause: a view towards prevention. The Lancet Diabetes & Endocrinology.
- 5 Sievert, L. L., Huicochea-Gómez, L., Cahuich-Campos, D., Morrison, L., & Brown, D. E. (2021). When Does Fertility End? The Timing of Tubal Ligations and Hysterectomies, and the Meaning of Menopause. Anthropology & Aging, 42(1), 10-29.
- 6 Castelo et al., Management of post-menopausal vaginal atrophy and atrophic vaginitis. Maturitas, 52,1_46-52
- 7 Soares. Mood disorders in midlife women: understanding the critical window and its clinical implications. Menopause 2014; 21(2):198-206; Borrow & Cameron. Estrogenic mediation of serotonergic and neurotrophic systems: implications for female mood disorders. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 2014; 54:13-25.
- 8 Fait, T. (2019). Menopause hormone therapy: latest developments and clinical practice. Drugs in context, 8.
BE-MBRA-2300032-08/2023