Ontwikkel, onderhoud en versterk je geheugen

 

Namen, data, codes, jeugdherinneringen, examens... het geheugen is een essentiële functie... en veranderlijk. Het ontwikkelt zich als je het stimuleert, verslijt als je het niet gebruikt en is het meest bang voor stress, overwerk en slapeloosheid. Geheimen en tips om je geheugen scherp te houden. 

 

Het geheugen, een goed gestructureerde functie

  • Korte termijn geheugen: onmiddellijke zintuiglijke herinneringen komen in actie en slaan informatie op. Ze worden doorgeven door het werkgeheugen, dat verantwoordelijk is voor het tijdelijk opslaan van alle informatie die het kan bevatten. Dit geheugen is nuttig om een telefoonnummer lang genoeg te onthouden om het te draaien... of om mentaal te rekenen.
  • Langetermijngeheugen: het langetermijngeheugen slaat op wat we ons de rest van ons leven willen herinneren, van een belangrijke gebeurtenis tot tafels van vermenigvuldiging. Het is onbeperkt in tijd en in de hoeveelheid informatie die het kan bevatten. Dit kapitaal van herinneringen is goed georganiseerd, zoals een bibliotheek, met planken voor procedureel geheugen, episodisch geheugen, semantisch geheugen, enzovoort. Het is een complex, dynamisch systeem dat herinneringen en kennis gebruikt om een unieke persoonlijkheid op te bouwen.

Een gezonde levensstijl en een stimulerende omgeving: de basis van een goed geheugen

  • Slaap, slaap, slaap! Wanneer we slapen, “slaat” ons geheugen informatie op. Tijdens de slaap zijn er leerfases die de geheugenopslag versterken en nieuwe kennis in ons geheugen verankeren. Pas op voor te korte nachten, dat vermindert de consolidatietijd.
  • Zorg voor frisse lucht, ontspan, beweeg... de hersenen hebben zuurstof nodig om maximaal te functioneren en stress te vrezen. Zorgen en angst zijn bronnen van negatieve interferentie die het geheugen aantasten.
  • Eet evenwichtig en gevarieerd! De hersenen verbruiken 25% van de energie van het lichaam. Ze hebben dus trage suikers nodig, die je terugvindt in brood, rijst en pasta. Ze hebben omega-3 nodig, die vooral te vinden zijn in visolie en koolzaadolie. Magnesium en vitamines B zijn essentieel voor de goede werking van het geheugen en het zenuwstelsel in het algemeen. Ze zitten in lever, nieren, eieren, havermout, chocolade, zonnebloempitten, enz.
  • Drink niet te veel alcohol. Alcohol is slecht voor het geheugen omdat het de aandachtsspanne verkort die essentieel is voor het onthouden van informatie.

Planten om het geheugen te verbeteren

Ginkgo biloba is een bekende plant in de groep planten met een bewezen effect op het geheugen.1, 2 Deze prachtige, heilige boom uit het Oosten wordt ook wel de 40 (of 1000) ecu’s boom genoemd vanwege zijn waaiervormige, tweelobbige bladeren, die in de herfst goudgeel kleuren. Deze bladeren bevatten flavonoïden, terpenen en specifieke lactonen (ginkgoliden en bilobaliden). Hun effect op geheugenverlies en concentratieproblemen lijkt het resultaat te zijn van een synergie tussen deze verschillende componenten. Een echte plus voor oudere mensen, maar ook voor jongeren die overwerkt zijn of studeren voor examens.

Referenties

BE-MAGN-2400026-03/2024