Een tekort aan magnesium?

 

Vermoeidheid, stress, krampen, hartkloppingen, misschien ontbreekt het je aan magnesium? 

 

Waarom is magnesium essentieel?

Magnesium is een van de meest voorkomende minerale zouten in het menselijk lichaam en is betrokken bij meer dan 300 reacties die essentieel zijn voor het goed functioneren van het lichaam.1 Het is dus belangrijk om elke dag voldoende binnen te krijgen! 

Meer dan de helft van dit mineraal zit in de botten, waar het helpt om calcium vast te zetten. 25% wordt gebruikt door de spieren, waar het de samentrekking van de spieren regelt. De rest wordt verdeeld over de hersenen, het hart, de lever en de nieren. Het werkt dus op verschillende niveaus, zoals het balanceren van het zenuwstelsel en de energieproductie.

Wat zijn de symptomen van een magnesiumtekort?

Een magnesiumtekort kan moeilijk te herkennen zijn, omdat er zoveel symptomen zijn. Het kan gaan om krampen in de kuiten, dijen of tenen, trillende oogleden, gevoelloosheid of tintelingen in handen en voeten, symptomen van dagelijkse stress (nervositeit, prikkelbaarheid of vermoeidheid), gevoelens van uitputting en vermoeidheid, enz.

Heb je een of meer van deze symptomen? Dan heb je misschien een tekort aan magnesium! Vraag je arts of apotheker om advies.

Maar waarom hebben we een tekort aan magnesium?

Het wordt aanbevolen om 6 mg magnesium per kg lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen. 2

Een onevenwichtig dieet, stress, overwerken, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zwangerschap, alcohol en intensieve sportactiviteiten zijn slechts enkele redenen voor een magnesiumtekort. 

Waar vinden we magnesium in onze voeding?

Een gevarieerde en evenwichtige voeding zou voldoende moeten zijn om in onze behoeften te voorzien.  Helaas is dat niet het geval: bijna 75% van de bevolking heeft een magnesiumtekort. Als je een magnesiumtekort hebt, moet je actie ondernemen!3 De voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan magnesium zijn chocolade, peulvruchten (linzen, bonen, erwten) en volkoren granen. Oliehoudende vruchten, zoals amandelen en walnoten, en groene groenten (broccoli, spinazie, groene sla, rucola, etc.) zijn ook goede bronnen.4 En vergeet bepaalde natuurlijke mineraalwaters niet die rijker zijn aan magnesium (bijv. Hépar, Contrex, San Pellegrino). Stoom je eten en beperk je alcoholgebruik.

Zijn voedingssupplementen noodzakelijk?

Als aanvulling op je dieet is het soms raadzaam om een kuur voedingssupplementen op basis van magnesium te nemen. Vraag je apotheker om advies bij het kiezen van je supplement, want niet alle voedingssupplementen zijn hetzelfde en niet allemaal even effectief.

Referenties

  • 1 Alawi et al, International Journal of Endocrinology Volume 2018, Article ID 9041694, 17 pages
  • 2 Conseil Supérieur de la Santé. Recommandations alimentaires pour la Belgique. Edition revue en 2016 : dossier n° 9285

  • 3  Arch Intern Med. 2004 Nov 22; 164 (21): 2335-2342. The SU.VI.MAX Study :Evaluation de l’apport journalier en magnésium dans l’alimentation ;

  • 4 Aliments fonctionnels - Marcel B. Roberfroid p599-604

BE-MAGN-2400026-03/2024