De effecten van stress
Wanneer de situatie van een persoon verandert, wordt een reeks fysiologische en psychologische reacties uitgelokt. Stress mobiliseert fysieke en mentale krachten. Na het vrijkomen van adrenaline versnellen de hartslag en de ademhaling om de spieren van zuurstof te voorzien. Dit is een natuurlijke reactie. Als het spanningsniveau past bij de situatie, spreken we van positieve, heilzame stress. Het zet het lichaam op scherp. Het is klaar om in beweging te komen, te vechten of te vluchten. Wanneer stress ons eigen aanpassingsvermogen overschrijdt, wordt het gevaarlijk voor ons fysieke en psychologische evenwicht en kan het verantwoordelijk zijn voor slapeloosheid, spierpijn, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid, enz. en zelfs verslavend gedrag in een poging om ermee om te gaan (boulimia, roken, alcoholisme, enz.).
Op zoek naar verborgen stress
Sommige vormen van stress zijn verraderlijk en verstoren ons biologisch functioneren zonder dat we het ons realiseren. Hier zijn een paar voorbeelden...
- voedingsstress: als je te veel vet, alcohol of vlees eet, kun je je gespannen en moe voelen
- de stress van de inwendige klok, wanneer het lichaam zich moet aanpassen aan verschillende tijdschema's
- de stress van de pil: sommige vrouwen reageren minder goed op hormonale anticonceptie
- de stress van dromen... of liever gezegd herhaalde nachtmerries
- mediastress, wanneer het nieuws slecht is en films elke dag te agressief zijn
6 gouden regels tegen stress
- Ontspan door regelmatig een sportieve of artistieke activiteit te ondernemen!
- Trek elke week wat tijd voor jezelf uit!
- Leer goed te ademen!
- Zorg voor evenwichtige voeding!
- Leer NEE te zeggen zonder je schuldig te voelen
- Slaap genoeg!
Magnesium, een belangrijke bondgenoot
Magnesium, een uiterst belangrijk mineraal voor onze gezondheid, verbetert het nerveuze, mentale en emotionele evenwicht. Het is essentieel voor het samentrekken van spieren en speelt een essentiële rol in meer dan 300 stofwisselingsreacties.2 Gezien zijn vele kwaliteiten en zijn bijdrage aan het behoud van mentaal evenwicht en stressbestendigheid, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat we elke dag voldoende magnesium binnenkrijgen. De meeste planten bevatten magnesium, vooral amandelen, hazelnoten en cacao. Ongeraffineerde granen, groenten en gedroogd fruit bevatten ook veel magnesium. En niet te vergeten bepaalde mineraalwaters, die meer dan 50 mg magnesium per liter bevatten: dit is bijvoorbeeld het geval bij Contrex en Hépar plat water en Badoit bruisend water. De industriële raffinage van bepaalde granen, het superverwerkte voedsel dat we eten3,4 en het koken5 kunnen het magnesiumgehalte van ons voedsel verminderen. Als je humeur verslechtert en je bloeddruk stijgt... dan is het tijd om op je magnesiuminname te letten1.
Referenties
- 1Magnesium draagt bij aan normale psychologische functies zoals stressbestendigheid en is goed voor de stemming.
- 2Alawi et al, International Journal of Endocrinology Volume 2018, Article ID 9041694, 17 pagina's.
- 3 Schwalfenberg et al; Scientifica Volume 2017, Article ID 4179326, 14 pagina's.
- 4 Vandevijvere et al, European Journal of Nutrition (2019) 58:3267-3278
- 5 Kimura et al J. Nutr. Sci. Vitaminol, 36, S25-S33, 1990
BE-MAGN-2400026-03/2024