EEN ESSENTIEEL ONDERDEEL VAN ONS METABOLISME
WAARIN ZIT MAGNESIUM?
In de voeding
Magnesium wordt hoofdzakelijk via onze voeding aangevoerd. Volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan magnesium: volkorenproducten, noten, groene groenten, mineraalwater rijk aan magnesium, gedroogde vruchten, bananen en chocolade.
Voedingsmiddelen rijk aan vetten, toegevoegde suiker evenals alcohol zijn zeer arm aan magnesium. Hard leidingwater bevat eveneens meer magnesium dan zacht leidingwater2.
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid
voor volwassenen >18 jaar3 is van:
- 300 mg voor vrouwen
- 350 mg voor mannen
36%
«Ultra-processed» food
Van het voedsel dat in België wordt geconsumeerd is ultra-bewerkt en bevat meestal een lage concentratie aan vitaminen en mineralen.4,5
~20%
Koken
Gemiddelde daling van de hoeveelheid magnesium in voedsel ten gevolge van koken.8
Mg
Tekort
Hoewel het zeer zeldzaam is, treedt een magnesiumtekort meestal op ten gevolge van een andere pathologie (type II diabetes, intestinale malabsorptie, ziekte van Crohn, Coeliakie, chronische diarree,…). Bepaalde medicijnen (diureticum, protonpompremmer, immunosuppressivum,…) kunnen ook invloed hebben op de bloedconcentratie.4,2,6,7
In een aantal specifieke omstandigheden kan extra inname van magnesium nuttig zijn.
Bijvoorbeeld:
- Bij spierspanning, spierstijfheid
- Bij periodes van vermoeidheid en tijdelijke stress
Magnesium draagt namelijk bij tot het behoud van de goede werking van de spieren. Magnesium draagt ook bij tot de vermindering van vermoeidheid en een normale psychologische functie.
1. Alawi et al, International Journal of Endocrinology Volume 2018, Article ID 9041694, 17 pages
2. Conseil Supérieur de la Santé Recommandations nutritionnelles pour la Belgique – 2016 CSS 9285
3. https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150728 consulté le 30/07/2021
4. Schwalfenberg et al; Scientifica Volume 2017, Article ID 4179326, 14 pages
5. Vandevijvere et al, European Journal of Nutrition (2019) 58:3267–3278
2. Conseil Supérieur de la Santé Recommandations nutritionnelles pour la Belgique – 2016 CSS 9285
6. DiNicolantonio JJ, et al. Open Heart 2018
7. Grober Int. J. Mol. Sci. 2019, 20, 2094
8. Kimura et al J. Nutr. Sci. Vitaminol., 36, S25-S33, 1990
Un complément alimentaire ne peut pas être utilisé en remplacement d’une alimentation variée et équilibrée ni d’un mode de vie sain.
Lire la notice pour plus d’infos.
BE-MAGN-2300032-01/2024